23.12.2011

Tämän vuoden musikaalimainen speximme kertoi realitysarjasta Juristit, joka (ehkä vastoin ennakko-odotuksia) osoittautui varsinaiseksi yleisömenestykseksi. Hitiksi muodostui myös itse spex. Tuottajamme ovat huhujen mukaan matkalla Hollywoodiin...

Tuhannet kiitokset kaikille produktiossa mukana olleille sekä mahtavalle yleisöllemme! Spexarit jäävät haikeina odottelemaan keväällä ilmestyvää dvd:tä. Ei muuta kuin hauskaa joulua kaikille, ja muistakaa kuunnella joululaulujen lisäksi paljon spex-biisejä!

-ellit (ohjaajat 2011)12.12.2011

Yleisö on ottanut tämän vuoden spexin mielettömän innostuneesti vastaan! Ensimmäinen näytösviikko oli sanalla sanoen huikea! Emme voi olla saamaamme palautteeseen kuin todella tyytyväisiä. Nyt toivomme, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus päästä näkemään esityksemme.

Kiitos yleisöllemme, te annatte meille virtaa ja teette jokaisesta illasta ikimuistoisen. Neljä näytöstä vielä edessä, tervetuloa jakamaan spex-tunnelma kanssamme!

-ellit (ohjaajat 2011) 

04.12.2011

Enää hieman yli vuorokausi ensi-iltaan! Kenraaliharjoituksen aamu alkoi ”iloisissa” merkeissä Pykälän tavarahissin jumituttua perjantaisten sitsien jälkeen auki siten, että kamoja oli lähdettävä roudaamaan viidennestä kerroksesta alas pienellä, tavallistakin tavallisemmalla hissillä alas . Tavarat kuitenkin saatiin kuin saatiinkin perille Gloriaan asti, ja spexmuurahaiset pääsivät työn touhuun itse sylttytehtaalla.

Edessä on tohinantäyteinen päivä, jonka ohjelmaan mahtuu paitsi itse kenraaliharjoitus myös tekninen läpimeno, biisien treenailua, tanssimattojen kanssa sähläystä sekä muita viime hetken valmisteluja. Puvustus sai apinanraivolla toteutetun viimeisen viikon jättirupeaman jälkeen viimeisetkin asut valmiiksi, joten kenenkään ei edes tarvitse astella näyttämölle alasti.

Enskariskumpat on tilattu ja pian on treenitkin treenattu – ei muuta kuin peukut pystyyn ja sormet ristiin, huomenna on vihdoin H-hetki!

Jännityksestä vapisevinn terveisin,

- Anette & Laura, tuottajat 2011

P.S. Tulkaahan kaikki juhlimaan enskarin jälkeen DTM:ään noin klo 22.30->:)

 29.11.2011

Syksy on hurahtanut ohi huimaa tahtia, ja päivät ennen ensi-iltaa voi melkein laskea jo yhden käden sormin. Jaiks! Aivan uskomatonta, että nyt ollaan jo pian joulukuun alussa! Vielä riittää tekemistä, joten kenelläkään ei aika kyllä pääse käymään pitkäksi viimeisellä viikolla ennen H-hetkeä.

Puvustuksen ompelukoneet käyvät hurjaa tahtia lähes yötä päivää Pykälässä, Gloria täyttyy esiintyjistä harjoitusten aikana ja kulisseissa käy kuhina, kun jokainen tiimi valmistautuu omalta osaltaan edessä olevaan "koitokseen".

Nyt viimeisillä metreillä pidämme sormet ristissä, ettei yksikään kauhuskenaario vahingossakaan pääse toteutumaan. Entä jos painotaloon iskee maanjäristys, eivätkä käsiohjelmat saavu ajoissa? Entä, jos orkesterin tavaroita kuljettava pakettiauto törmää lampputolppaan tai joku vahingossa erehtyy luulemaan tanssimattoja mukaviksi valkoisiksi rulliksi, jotka voi huoletta putsata vauvaöljyllä? Mitä teemme, jos sikainfluenssa tekeekin yllättäen paluun ja iskee juuri meidän produktioomme sunnuntai-iltana ennen 
ensi-iltaa?

Koputtelemme ahkerasti puuta ja muistamme, että Glorian lavalla katsojaa odottaa joka tapauksessa aivan uskomaton spextaakkeli!:)

Näytöksissä nähdään!

- Anette & Laura, tuottajat 2011
28.11.2011

Huhhuh! Viidentoista tunnin spex-päivä takana ja lauluvastaava on äärettömän onnellinen! Vaikka sunnuntai alkoi laulutreeneillä jo aamukymmeneltä, jatkui parilla läpimenolla ja sen jälkeen vielä yksittäisillä treeneillä ja erinäisten asioiden järjestämisellä, tuntuu siltä, ettei unen päästä meinaa saada kiinni, vaikka kotiintulo venähti (jälleen kerran) yli puolen yön! On ollut aivan mahtava matka seurata sitä, kuinka kesällä mietityt biisit ovat alkaneet nyt heräämään täyteen loistoonsa.

Laulajamme ovat olleet mielettömän reippaita ja ottaneet vastaan neuvoja ihanan helposti! Lokakuussa saatettiin vielä käyttää paljon aikaa treeneissä muutaman tahdin hiomiseen (ja välillä jopa jankkaamiseen). Nyt stemmat ja sanoitukset alkavat olla jo rutiinia ja enää hiotaan muutamia aksentteja, diminduendoja, crescendoja ja biisien tunnelmia.

Tunnustettakoon, että vielä viikko sitten jännitti ja stressasi todella paljon, miten saada kaikki valmiiksi. Vaikka viime treeniviikko jäikin tavanomaista lyhyemmäksi spex-risteilyn vuoksi, on ollut selvästi huomattavissa, että kaikkiin on iskenyt loppukirin mukanaan tuoma keskittyneisyys, ja tämä innostus on saanut selvästi monet ulos kuorestaan. On äärimmäisen palkitsevaa huomata, kun edistystä tapahtuu koko ajan ja odotukset on ylitetty jo moneen kertaan - ja nälkähän kasvaa syödessä, joten laulajien kanssa kurotellaan jo tähtiin saakka!

Vielä viimeisen viikon puristus ja sitten pääseekin jo nauttimaan spex-tiimin työn hedelmistä. Miten tämän jännityksen oikein saisi kuriin?

- Irene, lauluvastaava
28.11.2011

Viikko aikaa ensi-iltaan! Mihin tämä syksy meni? Onhan kaikilla jo lippu? Pitäisikö laittaa jo kuoharit kylmään? Niin paljon kysymyksiä ja niin vähän aikaa! Fiilis on kuitenkin mahtava, ja viikon päästä räjähtää!

-ellit (ohjaajat 2011)
26.11.2011

Terveisiä Itämereltä, jossa spex seilasi viikonloppuna! Produktiomme otti pienen irtioton tiiviistä treeniputkesta ja lähti risteilemään. Missään vaiheessa kukaan ei kuitenkaan 
saanut ajatuksia näytelmästämme irti, ja spex-fiilistä nostatettiinkin huolella. 

Show’tamme myös koko ajan työstettiin ja harjoiteltiin; ainakin ohjaajien hytistä kuului  läppärin naputusta, musavastaavan Tukholmasta hankkimasta lelupianosta spex-biisien  säveliä sekä 9. kannelta spexareiden karaokevetoja! Huhujen mukaan eräs pidemmän linjan spexari voitti karaokekilpailusta 400 euron arvoisen pääpalkinnon. Voittaja ratkaistiin yleisön villiintyneellä huutoäänestyksellä, ja saattoi siellä olla muutama  produktiolainenkin huutamassa.

Nyt lauantai-iltana toinen ohjaaja istuu sohvalla taxfreestä ostettujen mariannerakeiden kanssa ja katsoo lamaantuneena Talent Suomen Finaalia. On raivokkaasti bailaavia baarimikkoja, on minimiehiä. Todennäköisesti kuitenkin seurataan vähän suuremmalla mielenkiinnolla sitä talent show’ta, mikä vedetään taas huomenna Pykälässä läpimenoissa. Ah, viikko vielä aikaa nauttia treeneistä!

-ellit (ohjaajat 2011)
23.11.2011

Jeejee, varsinainen näyttämömme eli Gloria on valloitettu! Siellä kaikki viimeistään konkretisoitui. Tätä näytelmää ei harjoitella joka ilta vain omaksi huviksi (vaikka sekin jo olisi tosi hauskaa), vaan porukkaa on tosiaan tulossa katsomaan. Kun Glorian lavalla päästiin ottamaan kokeeksi vain parikin askelta, alkoi kropassa jo tuntua esimakua siitä  jännityksestä, mitä on varmasti luvassa loppuunmyydyssä ensi-illassa.

Glorian henkilökunta on muuten ihan ässää porukkaa (käyttääks ässää vielä nykyään kukaan?). On mieletöntä tehdä töitä sellaisten ammattilaisten kanssa, joiden mielestä ”speksi on ihan parasta ja te laki-ihmiset olette hauskoja”. Kaikki meidän kohtuuttomilta kuulostavat toiveet kuitataan vain rauhallisesti toteamalla, että totta kai onnistuu, onhan ihminen käynyt kuussakin. On turvallinen fiilis lähteä kokeilemaan uusia juttuja, kun tietää, että henkilökunta on niin mukana tässä.

Kiitos muuten myös päivän koeyleisöllemme! On niin mahtavaa saada aina läpimenoihin vanhoja spexareita katsomaan ja antamaan arvokkaita kommentteja. Taas vähän huojentuneempi mieli, kun tuli niin nättiä palautetta.

-ellit (ohjaajat 2011)18.11.2011

Huomenna mennään Räyskälään mökkeilemään ja harjoittelemaan spexiä koko viikonlopuksi. Se on yksi spex-syksyn kohokohdista. Emme ehdi nyt kirjoittaa enempää, kun pitää mennä ostamaan villasukat ja punaviiniä.

-ellit (ohjaajat 2011)
9.11.2011

Eilen oli rankka mutta palkitseva tiistai-ilta! Viilailimme yksittäisiä kohtauksia ja kohtausten osia. Jokaiseen eleeseen ja ilmeeseen puututtiin. Ihanaa keskittymistä näyttelijöiltä! Harvoin sitä tulee kotiin puolenyön aikaan keskellä viikkoa ja miettii, miten energinen olo onkaan.

Aina välillä muuten kysellään, miten kahden pääohjaajan järjestely onnistuu. Eikö siinä tule ongelmia, kun kahdella on vastakkaiset mielipiteet? Meistä ei! Puoliksi mietittyjä ideoita pääsee vähemmän läpi, kun ne pitää suodattaa toisen kautta. Meillä on yleensä samat näkemykset, mikä tietysti on lähtökohta yhteistyölle. Mutta silloin kun emme ole samaa mieltä, emme etsi mitään masentavaa kompromissia, vaan jalostamme uuden idean, joka on molempien mielestä hyvä. Ohjaajat myös rohkaisevat toisiaan ottamaan enemmän riskejä ja rauhoittelevat toisiaan silloin, kun toinen alkaa stressata liikaa. Nelli miettii vähän enemmän repliikeitä ja lyriikoita, Elli enemmän kaikkea fyysistä ja visuaalista lavalla. Emme koskaan tehneet mitään työnjakoa, mutta näin se on mennyt kuin itsestään.

Mutta kaksi ei vielä riitä. Suuremman tiimin toimivuuteen olemme luottaneet esimerkiksi käsikirjoituksessa ja musiikeissa. Ja jokaisessa muussa osa-alueessa. Ainutlaatuinen yhteistyö näkyy koko spexissä.

-ellit (ohjaajat 2011)
6.11.2011

Kuukausi aikaa ensi-iltaan. Ollaan taas treenattu koko viikonloppu. Toinen ohjaaja on vähän kuumeessa, mutta spex-kuume menee sen edelle. Tänään oli yksi meidän käsikirjoittajista katsomassa, ja oli mahtavaa seurailla, miten mielenkiinnolla tämä seurasi käsikirjoituksen muuntumista lavalle. Myös musiikeista sateli kiitosta.

Treenien jälkeen syötiin siipiä Henry’s pubissa. Se on kuulemma ”legendaarinen spex-perinne”. Epäilemme vahvasti, että kaksi tamperelaista spexaria itse keksivät sen perinteen vuosi sitten, nehän muutenkin istuvat jatkuvasti siivillä. Mutta meillehän se sopii; mikään, mikä sisältää sanan ”spex” ja ruokaa, ei tietysti voi olla kuin hyvä idea.

-ellit (ohjaajat 2011)
30.10.2011

Hyväntuuliset terkut ohjaajilta! Kuukauden verran olemme nyt harjoitelleet kohtauksia. Tänään vedimme ensimmäistä kertaa koko spexin läpi alusta loppuun. Esitys näytti yllättävän valmiilta, vaikka koskaan aikaisemmin koko näytelmää ei ole putkeen harjoiteltu ja monta liikkuvaa elementtiä on siihen vielä tarkoitus liittää (yhtenä hyvin tärkeänä ja erityisen sirosti liikkuvana elementtinä tanssijat, jotka eivät vielä tänään olleet mukana).

Pykälässä spex on yhden syksyn intensiivinen puristus, eli se ei kestä koko vuotta toisin kuin monissa muissa opiskelijajärjestöissä. Keväällä tekijät voivat sitten keskittyä muuhun elämään (tosin joku voisi hyvin perusteellisesti kysyä, mitä muuta elämää ihminen tarvitsee kuin spexin; Opintoja? Liikuntaa? Ihmissuhteita? Njääh, kuulostaa vaivalloiselta!). Joka tapauksessa faktahan on se, että tässä kaupung..., siis että syksy on lyhyt aika. Yhdessä kuukaudessa tapahtuu paljon ja viimeisten viikkojen aikana tehdään kokopäivätyötä palasten yhdistelemiseksi kohdalleen. Tämän päivän harjoitukset osoittivat kuitenkin, että hyvällä mallilla ollaan jo tässä vaiheessa. Joulukuun viidentenä haluamme tarjota Glorian lavalla loppuun saakka viilatun esityksen!

-ellit (ohjaajat 2011)
1.10.2011

Kolme viikkoa improja takana; aina iloisesta mokaamisesta statuksiin ja musiikki-improvisointiin. Tässä ryhmässä on mieletön potentiaali, se on tullut selväksi! Tänä iltana on aika jännittävien käsiksen julkkaribileiden. Ohjaajat treffasivat eilen valkoviinin ja läppärin äärellä Tampereella ja kirjoittivat viimeiset viilaukset käsikirjoitukseen. Aamulla vielä pikaiset tarkistukset, ja sen jälkeen teksti vietiin tamperelaiseen kirjapainoon (siihen ainoaan, joka onneksi on lauantaina auki). Yksi myöhästyminen junasta, toiselle ohjaajalle korkkarit aseman läheisestä kenkäkaupasta ja pikavalmistautuminen iltaan Helsinkiin vievässä pendolinossa. Laatikossa 40 käsikirjoitusta. Toivottavasti ilta jatkuu yhtä dynaamisena!

-ellit (ohjaajat 2011)
9.9.2011

Nyt se on virallisesti alkanut – koko syksyn kestävä kuumotus. Aloituskokous oli eilen illalla ja Pykälässä kohisi. Kohina ja spekulointi jatkuivat spexille normaaliin tapaan maineikkaassa Kalliohovissa. Toinen ohjaajista virallisesti päätti kokouksen aamuysiltä.

Meillä on ollut mielettömän hyvät vastaavat jokaisella osa-alueella, ja nyt näyttää siltä, että myös tiimeistä saadaan ensiluokkaiset. Ensimmäiset improharjoitukset näyttelijöille pidetään heti viikonlopun jälkeen; mitenkähän tässä saa tunnit kulumaan, kun ei malttaisi odottaa?

Näyttelijöiden improilun aikana muut tiimit juonivat omia kuvioitaan. Myös kahdeksanhenkinen käsistiimi tapaa ahkerasti ja valmistelee käsikirjoituksen julkaisukuntoon. Käsistä on kirjoitettu viime keväästä saakka. Paljon kauemmin kuin gradujamme.

-ellit (ohjaajat 2011)