Spexin blogi

30.11.2012

Puvustuksesta ja ensimmäisestä spex-syksystä

Olen Pauliina, ensimmäisen vuoden opiskelija ja tämän vuoden spexin puvustusvastaava. Puvustajat vastaavat näyttelijöiden sekä tanssijoiden puvuista, joita löytyy laidasta laitaan - koira-asuista iltapukuihin. Vaatteita etsimme edellisvuosien spexien vaatevarastoista, kirpputoreilta ja kaupoista sekä ompelemme itse.

Spex-urani olisi tuskin voinut vauhdikkaammin alkaa; minut suostuteltiin puvustusvastaavaksi suoraan opintojeni ensimmäisenä päivänä punssikahveilta. En vielä tänäkään päivänä tiedä, miksi juuri minun ajateltiin sopivan tähän hommaan, koska aiempaa kokemusta spexistä tai puvustuksesta minulla ei ole. Tehdessä kuitenkin oppii, ja voin jo luvata, että jokaiselle löytyy puku tänäkin vuonna (vaikka en siihen epätoivon hetkinä ole koko ajan itse uskonutkaan!).

Tätä kirjoittaessani ensi-iltaan on enää alle kaksi viikkoa, ja tehtävää on vielä paljon. Syksy on hujahtanut ohi uskomatonta vauhtia ja seuraavat viikot saankin omistaa lähes kokonaan spexille. Esimerkiksi tänään vietin päivällä pari tuntia kaupungilla etsien muutamalle näyttelijälle paitaa sekä tanssijoille kankaita, ja illalla vierähti vielä viisi tuntia Pykälässä asuja ommellen. Kiireiset iltani ovat herättäneet ystävissäni ihmetystä, ja nykyään kun en jaksa spexin olemusta ja puvustusvastaavan roolia jokaiselle tietämättömälle erikseen valaista, kuittaan kiireideni johtuvan siitä että olen 'sellasessa koulujutussa ompelemassa mekkoja'. Pyydänkin jo etukäteen anteeksi niiltä kanssaopiskelijoiltani, jotka joutuvat törmäämään väärinkäsityksiin siitä, kuinka mekkojen ompelu kuuluu oikeustieteellisen oppimäärään!

Vaikka olenkin upottanut tänä syksynä paljon vapaa-aikaani puvustukseen eli sellaiseen spexin osa-alueeseen, johon ei moni tanssijoiden ja näyttelijöiden huikeita suorituksia ihastellessa tule edes välttämättä niin paljoa kiinnittäneeksi huomiota, en kadu mukaanlähtöäni yhtään! On ollut hienoa olla osa tätä yhteistä suurta projektia omalla panoksellaan. Parasta spexissä ovat ehdottomasti olleet muut spexarit. Puvustuksessa tehdään tiiviisti yhteistyötä varsinkin ohjaajan, näyttelijöiden ja tuottajien kanssa. Erityisesti tuottaja-Lauria ilman en urakasta selviäisi! Joten vaikka odotankin innolla ensi-iltaa, on ollut toisaalta haikeaa tajuta, että kohta tämä spex-syksy on kokonaan ohi. Onneksi edessä on vielä kuuluisa spex-risteily (jolla lupaan nauttia vähemmän glögiä kuin Räyskälässä)!

Tulkaa siis joulukuussa Gloriaan katsomaan loistava show!

Lämpöä ja naurua kaikkien talveen,

Pauliina


1.12.2012

Musavastaavien fiiliksiä

Spex vei meidätkin mukanaan. Olimme molemmat viime vuonna ensimmäistä kertaa spexissä mukana, silloin bändissä kitaristina ja rumpalina. Kun halukkuuttamme musavastaavuuteen tiedusteltiin, ei meistä kumpikaan epäröinyt hetkeäkään. Hommaa on paljon, mutta työltä se ei tunnu.

Biisejä ollaan nyt hiottu noin puolitoista kuukautta, ja jo tässä vaiheessa uskaltaa sanoa, että bändi kuulostaa paljon paremmalta kuin olisimme uskaltaneet toivoa. Viime vuosi jätti riman korkealle kaikkien tiimien osalta, joten tehtävä ei tietenkään ole helppo. Biisivalintoja paljastamatta voitaneen todeta, että mukana on jälleen kerran laaja kirjo erinomaisia biisejä, klassikoista uusimpiin hitteihin. Uutta kulmaa näihin tuo tietenkin sanoittajien tekemät lyriikat, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Yksi syksyn suurimmista tehtävistä, joka meille uskottiin oli virallisen Pykälän Spex-biisin säveltäminen. Biisi on nyt valmis sanoituksineen ja koreografioineen, ja odotamme äärimmäisellä innolla sen vetämistä livenä. Se tunne, kun niin iso porukka esittää yleisölle jotain mitä on itse tehnyt. Voisi kai sanoa, että priceless.

Odotamme innolla ensi-iltaa, joka on jo todella lähellä. Siinä vaiheessa viimeistään koko syksyn uurastus palkitaan. Spex on täällä taas!

- Eero & Rafael

30.11.2012

Lauluvastaavan fiiliksiä

Spex on taas täällä ja viikot kuluvat hirveää vauhtia. Tuntuu, että juuri vasta jännitettiin aloituskokouksessa ja nyt alkaa olla tasan kuukausi ensi-iltaan. Itse olen ollut kaksi kertaa aikaisemmin näyttelemässä ja tänä vuonna pääsin hoitamaan myös lauluvastaavan hommaa. Alussa tietysti hermostutti miten tehtävästä suoriutuu ja mietin paljon sitä miten pystyisin auttamaan ja tukemaan laulajia mahdollisimman paljon. Biisejä on päästy treenaamaan jo jonkin verran ja oli hienoa seurata ensimmäisissä läpimenoissa laulajien yhteistyötä bändin kanssa. Tämän vuoden spexissä päästään kuulemaan mahtavia laulajia, ja mikä parasta, loistavia biisien tulkitsijoita. Olen myös erityisen iloinen siitä, että musiikki on valikoitunut monipuoliseksi ja näytelmäämme tukevaksi. Lisäksi sanoituksissa ja sovituksissa on päädytty musavastaavien ja useiden sanoittajien toimesta todella nerokkaisiin ratkaisuihin.

Suuren panoksen spex-biiseihin antaa myös taustalaulutiimimme. Taustojen kanssa on aina paljon työtä ja niiden laulaminen vaatii paljon harjoittelua ja tarkkuutta. Onneksi tiimiimme on valikoitunut joukko kokeneita ja lahjakkaita laulajia, joiden kanssa työskentely on syksyn pimeistä illoista huolimatta sujunut hienosti.

Edessä on kuitenkin vielä ne tärkeimmät viimeiset viikot ja oman kokemukseni mukaan suurin kehitys musiikin suhteen tapahtuu juuri loppuvaiheessa. Kohta päästään näyttämään monen kuukauden työn ja leikin tulos Gloriaan ja toivotaan yleisön nauttivan esityksestä yhdessä meidän kaikkien kanssa. Lopuksi on pakko viisaamman sanoja käyttäen todeta spexin todella olevan parasta mitä ilman housuja voi tehdä.

- Emmi

25.11.2012

Spexemännöintiä

Kokkausta, iloisia spexareita ja lämpimiä hetkiä Pykälän keittiössä – sitä on Spexin muonitus.

Emännät ovat Spexin taustajoukkoa, joista suurimmalla osalla spexareiden ulkopuolisesta väestä ei ole välttämättä edes tietoa. Emännöinti kattaa kaikki läpimenot sekä legendaarisen mökkikeikan Räyskälässä. Tänä vuonna ruokabudjetin kasvattaminen on herättänyt kaikkien niin uusien kuin vanhojen spexareiden keskuudessa suurta ihastusta. Erästä vanhaa konkaria lainaten: ”Tämän syksyn spexruuat ovat olleet maittavimpia koskaan!”

Emännöinti ei vaadi sen suurempia keittotaitoja, parastahan ruuanlaitossa on se, että tekemällä oppii (laittamaan esimerkiksi uunin ajastimen päälle…). Mukaan pääsee haluamassaan määrin; koska emäntiä on ollut tänä syksynä yli kymmenkunta, ei kaikkien ole ollut pakollista omistaa jokaista viikonloppuaan läpimenoille. Räyskälässä syntyi Spexille myös oma perinneruoka; teemaan sopivat jallulihapullat nousivat koko spexväen suureen suosioon. Kiitos pullien pyörittelyavusta kuuluu lavastustiimille. Viihdyimme keittiössä niin hyvin, että nukuimme keittiön lattialla yhdessä patjalla koko joukko! Ruuasta saatu kiitos on lämmittänyt kaikkien meidän emäntien mieliä sateisina syyspäivinä.

Emännät Britta ja Julia


25.11.2012

Maskitiimi

Hei kaikille! Päätös maskivastaavaksi lähtemisestä syntyi viime maaliskuussa viime vuoden spexin dvd:n julkistamisbileissä, jossa muistui mieleen miten hauskaa oli olla mukana tekemässä spexiä, ja millainen syksyn piristys se oli opiskelun ja arjen vastapainoksi! Olin viime vuoden maskitiimissä jäsenenä, joten homma oli sinänsä tuttu, mutta vastaavan pallille nouseminen silti jännitti hieman. Huolehdin aluksi, että saankohan tarpeeksi tiimiläisiä kasaan, ja lähdin tarmokkaasti mainostamaan maskitiimiä uusille phukseille punssikahveilla ja spexin aloituskokouksessa ja kuinka ollakaan, meillä on nyt 11-henkinen tiimi kasassa joten ei huolen häivää!  Tiimimme koostuu sekä phukseista, että myös hieman vanhemmista tieteenharjoittajista (itseni mukaan lukien), ja voin sanoa että huippu-tiimi on kasassa!

Syksyn mittaan olemme pitäneet yhteisiä illanviettoja etkoilun ja maskeerauksen harjoittelun merkeissä, ja kaikki alkavat olla hyvää vauhtia jo ihan ammattimaskeeraajien tasolla! (Ainakin melkein ;D ) Lisäksi olemme käyneet eri putiikeissa haalimassa lavamaskeja kasaan, ja sekin puoli alkaa näyttää jo aika hyvältä.

On todella siistiä päästä ideoimaan näyttelijöiden maskeja yhdessä tiimiläisten kanssa ja päästää luovuuden todella valloilleen! Syksy on mennyt hirveää vauhtia eteenpäin, ja jännä ajatella, että jo alle kuukauden päästä pääsemme itse asiaan eli Maskeeraamaan! Glorian maskihuoneessa on aina ihan huipputunnelma, ja spex-kuume alkaa nousta jo kovaa vauhtia! Gloriassa nähdään joulukuussa!

Terkuin: Maskivastaava Laura ja tiimi 2012


19.11.2012

Sunnuntain läpimenon jälkeisiä fiiliksiä

Melko tuttu näky sunnuntaiaamuna. Sohvat olivat vielä täynnä väsyneitä juhlijoita edellisen illan villien bileiden jäljiltä, kun tanssijat saapuivat Pykälään treeneihin. Tällä kertaa siivous oli onneksi ulkoistettu, eikä meidän tarvinnut aloittaa aamua lattioita moppaamalla. Aiempien Spex-vuosien aikana moppaaminen ”alkuverryttelynä” on tullut vähän liiankin tutuksi…

Tanssijoilla - niin kuin varmasti koko produktion väellä - alkaa olla jo täysi tohina päällä eivätkä viikonpäivät meinaa oikein riittää. Senpä vuoksi tällekin päivälle oli laitettava puolentoista tunnin tanssitreenit vielä ennen läpimenoja. Kevyt kahdeksantunnin treenipäivä siis, mutta kyllä näitä treenejä on odotettukin viime Spexin kaatajaisista lähtien! Pykälän lattialla pyörimistä en tosin voi väittää ikävöineeni, mutta kai siihenkin taas tottuu. Täytyy vaan muistaa varustautua ”Pykälä-sukilla” (mielellään tummilla, niin hetkessä mustaksi muuttuneet jalkapohjat eivät häiritse niin pahasti) ja vaihtovaatteilla ellei halua tartuttaa tahmaa kenkiin ja muihin vaatteisiin.

Suurimmalle osalle tanssiporukasta tällaiset pienet käytännön seikat ovat vanhastaan tuttuja. Vaikka tanssiryhmä muodostui tänä vuonna melko pieneksi, niin mukaan mahtuu silti niin ensimmäisen, toisen, kolmannen, neljännen kuin viidennenkin vuoden spexareita. Erityisen hienoa on vuosi toisensa jälkeen nähdä, miten Spex-henki tarttuu uusiin tulokkaisiin ja muistella sitä, miten maaginen kokemus se itselle oli ensimmäisenä vuonna. Näissä phukseissa on Spexin tulevaisuus.

Omalta osaltani tämä on siis jo viides Spex ja toinen kerta tanssivastaavana, mutta samalla aivan erityinen vuosi. Ensimmäistä kertaa olen itse tekemässä koreografiaa ja täytyy sanoa, että onneksi meillä on myös vanhoja Spex-tanssijoita koreografeina, sillä voi tätä luomisen tuskaa! Muutaman minuutin mittainen biisi voi kuulostaa lyhyeltä, mutta (ainakin minulta) sen liikemateriaalin luomiseen kuluu helposti useita tunteja. Pikku hiljaa kuitenkin alkaa onneksi näkyä valoa tunnelin päässä. Koreografiat alkavat valmistua ja alle kuukauden päästä näitä biisejä vedetään jo Glorian spottivaloissa!

Ensi-illan häämöttäessä läpimenoilla on suuri merkitys, sillä bändin kanssa treenaaminen on tanssijoille erittäin tärkeää. Biisit kun usein kuulostavat aika erilaisilta livebändin soittamana kuin alkuperäisten esittäjien levyttämät kappaleet. Seuraavaksi odotellaan, että saadaan lavasteet mukaan, jotta nähdään oikeasti millainen tila meillä on käytössä ja miten vaihdot saadaan sujumaan mukavasti. Vaikka tässä vaiheessa voikin olla vielä vähän vaikeaa hahmottaa, miten kokonaisuus saadaan toimimaan, niin yksi kerrallaan palaset alkavat loksahdella paikalleen. Paljon on silti vielä tehtävää, jotta kaikki saadaan ajallaan valmiiksi. Ensi viikonlopun intensiiviset Räyskälä -treenit tulevat siis tarpeeseen.

Tässä kirjoittaessa iski varsin hämmentävä ajatus. Tasan kuukauden päästä tähän aikaan ollaan juhlimassa ensi-ilta bileitä!

-Silja (yksi kolmesta tanssivastaavasta 2012)Spexiä tukemassa:

Vanhemmat tekstit