Mikä Spex?


Opiskelijateatteria ja omstarteja

Spex on teatteria, laulua, tanssia ja naurua sekä suuria tunteita kokoillan interaktiivisen musikaalishow’n muodossa.

Yleisö pääsee osallistumaan näytelmään huutamalla ”omstart”, jolloin edellinen repliikki, laulu tai tanssi nähdään pilke silmäkulmassa improvisoituna uudelleen. Omstartit ovatkin speksien tunnusomaisin piirre ja saavat katsojat nauramaan kyyneleet silmissä. Tekijöilleen Spex on voiman- ja taidonnäyte, jota muistellaan vielä kauan yhtenä parhaimmista hetkistä opiskeluvuosilta. Spexin oivaltava opiskelijahuumori, upeat musiikkiesitykset ja saumaton yhteistyö tekijöiden välillä takaavat vankan sijan niin tekijöiden kuin katsojien sydämissä.

Speksikulttuuri on rantautunut Suomeen 1900-luvulla Ruotsista, jossa speksejä oltiin nykymuodossaan esitetty 1800-luvulta alkaen. ”Spex” tai ”speksi” -sanojen etymologia pohjaa ruotsin sanaan ”spektakel”. Pykälän Spexissä tavataan kuvata produktioita Spextaakkeleiksi!

Pykälän Spexin historia

Spexin toi Pykälään ”Pykälän Spexin äiti” Katja Pätiälä, ja ensimmäinen näytelmä Miehen tuoksu sai ensi-iltansa vuonna 1997. Sittemmin Spex on vakiintunut osaksi Pykälän toimintaa 23 esitysvuotensa aikana.

Pykälistit ovat päässeet näyttämään taitojaan kolmessa teatterissa. Kolme ensimmäistä Spexiä esitettiin komediateatteri Arenassa ja tämän jälkeen näytökset ovat olleet kulttuuriareena Gloriassa. Pesänjakajien myötä vuonna 2005 Pykälän Spex palasi takaisin Arenalle.

2019 Spex otti ison harppauksen Lottapäivät-produktion myötä, kun esitykset pidettiin suuren lavan ja katsomon Peacock-teatterissa.